Friday, January 14, 2011

Μουσουλμανικές πρακτικές και αντιλήψεις του σήμερα

ή αλλιώς "πού μπορεί να φτάσει η διεστραμμένη αντίληψη για τη ζωή και τον έρωτα"

(από το in.gr)

Καράτσι, Πακιστάν
Μέσα σε μια χωματερή στο Καράτσι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες δύο νεογέννητα βρέφη, όπως και εκατοντάδες άλλα στο Πακιστάν, όπου η οικονομική κρίση σπρώχνει όλο και περισσότερες οικογένειες στην βρεφοκτονία.

«Δεν έζησαν περισσότερες από δύο ημέρες» εξηγεί ο Μοχαμάντ Σαλίμ, μέλος του Ιδρύματος Έντχι, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει αναλάβει την «υπεράσπιση» αυτών των απροστάτευτων παιδιών.

Οι υποθέσεις βρεφοκτονίας αυξάνονται συνεχώς στο Πακιστάν, χώρα όπου τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου είναι καταδικασμένα και η μοιχεία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Έντχι, περίπου 1.200 βρέφη εγκαταλείφθηκαν ή σκοτώθηκαν στη χώρα το 2010, περί τα 999 το 2009 και άλλα 890 το 2008. Τα πιο πολλά από αυτά τα βρέφη έζησαν λιγότερο από μια εβδομάδα.

«Οι άνθρωποι ξεφορτώνονται τα παιδιά γιατί τα θεωρούν παράνομα, όμως πάνω απ' όλα είναι αθώα και δεν ζητούν παρά μόνο αγάπη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αμπντούλ Σατάρ Έντχι.

Τα ελλιπή στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές συλλέγονται μόνο στις μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στις αγροτικές περιοχές.

Μόνο τον Δεκέμβριο, το Ίδρυμα Έντχι βρήκε 40 νεκρά βρέφη σε χωματερές ή υπονόμους.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Ανουάρ Κάζμι αναφέρει δεκάδες φρικιαστικά περιστατικά, όπως αυτό ενός βρέφους έξι μηνών που βρέθηκε στραγγαλισμένο και καμένο και ενός άλλου που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου μετά την διαταγή ενός ιμάμη, ο οποίος αμέσως μετά εξαφανίστηκε.

«Μην τα σκοτώνετε, αφήστε τα εδώ» γράφει αφίσα έξω από τα γραφεία του ιδρύματος, το οποίο έχει διαμορφώσει μια αίθουσα με κούνιες για τη φιλοξενία των βρεφών.

Το 90% των παιδιών που βρίσκει νεκρά το Ίδρυμα είναι κορίτσια, επισημαίνει ο Κάζμι. «Ο αριθμός των βρεφοκτονιών κοριτσιών έχει αυξηθεί υπερβολικά» εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, τις οποίες επιδείνωσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού, εξηγεί ο ίδιος.

Στο Πακιστάν, τα κορίτσια θεωρούνται δυσβάστακτο βάρος για τις οικογένειες, οι οποίες πρέπει να δαπανήσουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ρουπίες (8.900 ευρώ) για να τα παντρέψουν.

Περίπου 200 βρέφη παραδίδονται στα 400 γραφεία του ιδρύματος σε όλη τη χώρα. Το ίδρυμα δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες αιτήσεις για υιοθεσία από άτεκνα ζευγάρια.

Η άμβλωση απαγορεύεται στο Πακιστάν. Επιτρέπεται μόνο όταν απειλείται η ζωή της μητέρας. Ορισμένοι θεωρούν ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων θα μειώσει τον αριθμό των βρεφοκτονιών και θα σώσει πολλές γυναίκες που γεννούν στους δρόμους και πεθαίνουν.

Η ανθρωποκτονία από πρόθεση μπορεί να τιμωρηθεί και με τη θανατική ποινή στο Πακιστάν, όμως η εγκατάλειψη βρέφους στοιχίζει το πολύ επτάχρονη κάθειρξη και η παράνομη ταφή, φυλάκιση δύο χρόνων. Βέβαια αυτοί οι νόμοι σπάνια εφαρμόζονται.

«Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα δεν ασχολούνται με τις υποθέσεις βρεφοκτονίας» αποκαλύπτει ο δικηγόρος Αμπντούλ Ρασίντ.

No comments:

 

FRIENDS

meta-blogging
a fox
a paper-mouse
for Lydia
Candy-Blue
i.p.potis
lust time
Padrazo
3 parties a day
Auburn Kate
Weirdo
HNO3
about literature
the Duke
a photographer
Lady Lilith
Dim Juanegro
Alexandra
the unknown
StarDust
Sourgeal
Lucy
Little Hero
Kat.
Isis veiled / unveiled
Krotkaya
Ground-Control
Dynx
Bounty
Liquid Days
Sentimental Age
Uninhabited Earth
Art Noise
Paper Flowers
Ευδοξία


I participate also in...

Cinema
A patchwork


Other blogs...

Pictures of unknown persons offered to unknown
Exchanging information (books, movies etc)


My previous blogs...

Searching for happiness in chaos [1]
Searching for happiness in chaos [2]